We spreken van een bipolaire stoornis wanneer iemand zich voor langere tijd te opgetogen of te somber voelt. Hier horen sterke stemmingswisselingen bij die hevig schommelen en variëren. Een bipolaire stoornis werd voorheen een manisch-depressieve stoornis genoemd. Bij een manie voelt u zich voor langere tijd energiek en opgetogen. Een depressie gaat gepaard met sombere gevoelens die lastig opzij te zetten zijn.
Kliniek Kop & Lijf is gespecialiseerd in het behandelen van bipolaire stoornissen. Onze geestelijke gezondheidszorg kliniek is multidisciplinair, wat betekent dat we verschillende specialisten op diverse vakgebieden in huis hebben. Zij slaan de handen ineen om de beste zorg aan te bieden. We leggen u graag alles uit over de bipolaire stoornis.
Wat is een bipolaire stoornis?
Een bipolaire stoornis is een stemmingsstoornis waarbij een opgetogen gevoel (manie) of juist een somber gevoel (depressie) voor langere tijd overheerst. De wisselingen kunnen af en toe voorkomen met periodes van een ‘normale stemming tussendoor’, maar ze kunnen ook snel achter elkaar plaatsvinden. Beide stemmingen kunnen een extreme vorm aannemen. Bij een bipolaire stoornis kan onderscheid gemaakt worden tussen type 1 en type 2.
Bipolaire stoornis type 1
Bij een bipolaire stoornis type 1 is er sprake van ernstige depressie en manie die elkaar afwisselen. Tussen de periodes van depressie en manie is de stemming voornamelijk stabiel. Bij type 1 is er sprake geweest van een volledige manische episode.
Bipolaire stoornis type 2
De bipolaire stoornis type 2 kenmerkt zich door afwisselend depressieve periodes en hypomane periodes. Een hypomanie is een lichte variant van een manie, die lastig te onderscheiden is van ‘gewone’ opwinding. Bij een hypomanie voelt u zich vrolijk en opgetogen.
Bipolaire stoornis symptomen
De symptomen van een bipolaire stoornis zijn op te splitsen in twee groepen; de kenmerken van een manie en de kenmerken van een depressie. We zetten ze voor u op een rij:
Symptomen van een manie
- U voelt zich actiever en opgewekter dan normaal
- U wordt snel boos
- U bent overdreven optimistisch
- U heeft veel zelfvertrouwen
- Lichamelijk voelt u zich goed en sterk
- U heeft weinig behoefte aan slaap
- U praat meer en sneller dan normaal
- U bent makkelijk afgeleid en onrustig
- U denkt constant aan van alles en kan dit niet stoppen
- U neemt besluiten zonder hier goed over na te denken
Een manie kan weken tot soms maanden duren. Bij een hypomanie horen dezelfde symptomen, maar deze zijn milder en vaak van kortere duur.
Symptomen van een depressie
- Een somber gevoel
- U heeft geen energie en bent moe
- U voelt zich onbelangrijk en niets waard
- Onzekerheid en besluiteloosheid
- U heeft geen belangstelling voor anderen, voor werk en hobby’s
- U kunt zich niet goed concentreren en bent vergeetachtig
- Lichamelijke klachten, zoals pijn of verstopping
- Problemen met slapen
- Een verminderde eetlust
- De dood en zelfmoord spoken soms door uw hoofd om van de depressie af te zijn
De duur van een depressie is vaak weken tot soms maanden.
De oorzaak van een bipolaire stoornis
Hoe een bipolaire stoornis ontstaat is niet bekend, maar er zijn wel bepaalde omstandigheden die samen voor het ontstaan zorgen. Allereerst kunt u erfelijke aanleg hebben voor een bipolaire stoornis. Daarnaast kunnen spannende en stressvolle situaties leiden tot een depressie of manie, maar dit gebeurt enkel wanneer u hier gevoelig voor bent.
Behandeling van een bipolaire stoornis
Bij Kliniek Kop & Lijf zijn we gespecialiseerd in het behandelen van bipolaire stoornissen. Tijdens de behandeling wordt u geholpen door onze psychiater. Daarnaast ontvangt u bij onze multidisciplinaire kliniek begeleiding van hulpverleners met andere specialisaties. De behandeling bestaat uit begeleiding, medicatie, voorlichtingen en psychotherapie. Een bipolaire stoornis kan niet verdwijnen, maar met een behandeling leren we u om er goed mee te leven.
Neem contact op met Kliniek Kop & Lijf
Denkt of weet u dat u kampt met een bipolaire stoornis? Kliniek Kop & lijf begeleidt en behandelt u graag. Om in aanmerking te komen voor een intakegesprek, dient u in het bezit te zijn van een verwijzing. Deze kan afkomstig zijn van uw huisarts, bedrijfsarts, arbo- of verzekeringsarts. Is uw arts nog niet bekend met onze kliniek? Laat hem of haar gerust contact met ons opnemen, zodat we meer kunnen vertellen. Na ontvangst van de verwijzing plannen we de eerste afspraak met u in. Heeft u nog vragen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem direct contact op.